Η ΚΑΤΟΨΗ & Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ


Χρειάστηκε μισός αιώνας από τότε που ο Γεράσιμος Σκλάβος σμίλεψε το Δελφικό Φως για να μπορέσουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του Έργου. Η εξέλιξη στην τεχνολογία με την χρήση τετρακόπτερων και η πρόσβαση σε ψηφιοποιημένες αεροφωτογραφίες της Γης, μας έδωσε την δυνατότητα να θαυμάσουμε το Δελφικό Φως από ψηλά. Και είναι η κάτοψη του Έργου που μας αποκαλύπτει και άλλες ερμηνείες και συμβολισμούς που κρύβει. Έννοιες που ήταν αδύνατον να συλληφθούν τόσα χρόνια, λόγω της μελέτης μόνο των πλαγίων όψεων του Έργου.

Το Δελφικό Φως πρωτίστως αποτελεί έναν κώδικα και σύμβολο επικοινωνίας του πλανήτη Γη με τον Διαστημικό Μακρόκοσμο. Είναι η έκφραση του Ανθρώπου προς τα άνω, υλοποιημένη σε ένα Έργο που συμβολίζει και τιμά την Ιδέα της Δελφικής Εστίας, της ενότητας του κόσμου μας. Είναι το «Σήμα αναγνώρισης στο Διάστημα», για το οποίο έγραψε ο καλλιτέχνης το 1965 στην μαρμάρινη επιγραφή που παρουσίαζε την Θεωρία του στην έκθεση Παναθήναια Γλυπτικής (βλ. φωτογραφία στην σχετική ανάρτηση 21/10/2018).

Οι Δελφοί ως ο «Ομφαλός της Γης», δεν μπορούσαν παρά να είναι το πεδίο τοποθέτησης του Έργου αυτού.

Το τριγωνικό σχήμα της κάτοψης του Δελφικού Φωτός, ανάλογα με τις ηλιακές φωτοσκιάσεις, ταυτίζεται και με τα γράμματα Α και Δ. Η κορυφή της τριγωνικής του κάτοψης βλέπει προς την ανατολή. Όταν ο ήλιος ανατέλλει και κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών διακρίνεται το Α (όπως φαίνεται στην κάτω αριστερά φωτογραφία). Όταν ο ήλιος μεσουρανεί, οι σκιάσεις χάνονται και απεικονίζεται το Δ. Το Δελφικό Φως είναι λοιπόν, το σημείο αναγνώρισης Α-Δ (Απόλλων-Αθηνά-Δελφοί), αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας των Δελφών, άρρηκτα και αρμονικά συνδεδεμένο με το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Είναι το άχρονο σημείο των Δελφών όπου το τριγωνικό σύμβολο ηγείται και δεσπόζει.

Γεράσιμος Σκλάβος – Διαστημικό όχημα «Δελφικό Φως» έτοιμο για απογείωση με πορεία προς το Άπειρο. 


                                   Η κάτοψη του Δελφικού Φωτός.

Κάπως έτσι θα περιέγραφε ο διαπλανητικός παρατηρητής την εικόνα που θα αντίκρυζε εστιάζοντας το διαστημοσκόπιό του στο Δελφικό τοπίο του πλανήτη Γη.

Το λευκό πεντελικό μάρμαρο, ίδιο με αυτό του Παρθενώνα, πάλλεται στις άπειρες προεκτάσεις του και γίνεται ένα με το Φως· μετατρέπεται στην Αιχμή του Απολλώνιου Ηλιακού Βέλους που ταξιδεύει και ακτινοβολεί στο Διάστημα.

Μέσα από τα κείμενα του Γεράσιμου Σκλάβου διαβάζουμε: «Έχουν περισσότερο ανάγκη τον γλύπτη οι επιστήμονες της αεροδυναμικής, αστρονομίας και αστροφυσικής. Μπορεί περισσότερο από κάθε άλλον να συλλάβει τον μεταβλητό χώρο του Διαστήματος με τις άπειρες διαστάσεις».1

Η πιο αεροδυναμική όψη του Δελφικού Φωτός απεικονίζεται στην ανατολική πλευρά του.
                      Η ανατολική πλευρά του Δελφικού Φωτός. Φωτογραφία από το προσωπικό μου αρχείο.

Σημείωση:
1. Οι Διαστάσεις του Φωτός. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-7 ΗΜΕΡΕΣ-Αφιέρωμα 24/01/1999

Διαβάστε επίσης και τις πολύ σημαντικές σχετικές αναρτήσεις:

ΔΕΛΦΙΚΟ ΦΩΣ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ, 18  Σεπτεμβρίου 2018

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου: grekasdimitrios@yahoo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΦΙΚΟ ΦΩΣ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ

ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΦΩΣ - Τα 2 περιστρεφόμενα γλυπτά & η στήλη του Γεράσιμου Σκλάβου, Παναθήναια της Συγχρόνου Γλυπτικής, 1965 INTERPLANETARY LIGHT - The 2 rotating sculptures & the column of Yerassimos Sklavos, Panathenaia of Contemporary Sculpture, 1965

Η ΑΝΟΨΗ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ - THE BOTTOM VIEW OF DELPHIC LIGHT