ΔΕΛΦΙΚΟ ΦΩΣ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ


Με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη στον αείμνηστο Γεράσιμο Σκλάβο, αλλά και βαρύ αίσθημα ευθύνης για την διάδοση και διάσωση του μεγαλειώδους Έργου του, καταρτίζω το παρόν ιστολόγιο και σας καλώ όλους να συνδράμετε σε αυτήν την προσπάθεια, όπως μπορεί ο καθένας. Για να φωτίζουν τα έργα του και τις μελλοντικές γενιές.
Δημήτριος Γκρέκας - grekasdimitrios@yahoo.gr

Ξεκινώ με το κορυφαίο αριστούργημά του το Δελφικό Φως, τη σύγχρονη εξέλιξη της δοκιμής της αλληλεπίδρασης Φωτός-Ύλης μετά τον Παρθενώνα. Ο Γεράσιμος Σκλάβος λάξευσε μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες, μεταξύ 1965 και 1966, 30 τόνους τέλειου πεντελικού μαρμάρου και παρέδωσε στα μάτια τ’ ουρανού και της ανθρωπότητας ένα διαχρονικό διαστημικό όχημα, για να ταξιδεύουμε αέναα με την φαντασία μας στα πέρατα του Σύμπαντος.

Η επίσκεψή μας στο Έργο είναι ευεργετική για μας. Η διατήρηση της μορφής του στη μνήμη μας οξύνει την ικανότητα προσοχής και αντίληψης του χώρου, την φαντασία, την καλαισθησία και την ευφυΐα μας. Οι πολλαπλές όψεις του Δελφικού Φωτός διευρύνουν αρμονικά την αισθητική μας αντίληψη στον υπέρτατο βαθμό.

Η άνοψη του Δελφικού Φωτός αποτυπώνει την Ιερή Φλόγα των Δελφών. Με το Έργο αυτό, ο Γεράσιμος Σκλάβος κατάφερε να αναγεννήσει το χαμένο Ιερό Δελφικό Πυρ. Όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω στο γλυπτό, η ύλη του λαμπαδιάζει και αναζωπυρώνεται το Ιερό Πυρ.

Το Δελφικό Φως συμβολίζει την Ιδέα της Δελφικής Εστίας, του κέντρου του Κόσμου, που συγκρατεί και ενώνει την Ανθρωπότητα.

Η παρακάτω σύνθεση απεικονίζει 12 από τις πολλαπλές όψεις του Δελφικού Φωτός:




    Η παρακάτω φωτογραφία παρουσιάζει το Δελφικό Φως και τον Γεράσιμο Σκλάβο στην κορυφαία τους στιγμή! Είναι Άνοιξη του 1966 και το Δελφικό Φως έχει μόλις ολοκληρωθεί! Το Ιερό Πυρ αναγεννημένο αστράφτει πάλλευκο μαζί με τον δημιουργό του! Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε ο Γεράσιμος Σκλάβος επιστράτευσε όλες τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές του δυνάμεις και επέτυχε έναν απαράμιλλο και ανεπανάληπτο γλυπτικό άθλο δοξάζοντας το Ελληνικό Πνεύμα και όλο τον Κόσμο! (Φωτογραφία από το αρχείο της Ελένης Σκλάβου) 



    Το Δελφικό Φως ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και αποτελεί Ιερή Παρακαταθήκη του αείμνηστου Γεράσιμου Σκλάβου στον Ελληνικό Λαό. Στις 5 Ιουνίου 1984 με την Π.2761/1083/5.6.84 πράξη του Υπουργού των Οικονομικών έγινε αποδεκτή η προς το Δημόσιο δωρεά του Δελφικού Φωτός από τους κληρονόμους του γλύπτη Γεράσιμου Σκλάβου. Παρακάτω παρουσιάζεται το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως υπ'αρ. 38/26-06-1984 (τεύχος Παράρτημα) στο οποίο δημοσιεύτηκε η Αποδοχή της δωρεάς του Δελφικού Φωτός από το Ελληνικό Δημόσιο:



     Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Δελφικό Φως ως αναπόσπαστο και μεγαλειώδες κομμάτι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας και Εθνικό μας Μνημείο.

Διαβάστε επίσης και τις πολύ σημαντικές σχετικές αναρτήσεις:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου: grekasdimitrios@yahoo.gr
κιν./mob. 0030 6970257011

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΦΩΣ - Τα 2 περιστρεφόμενα γλυπτά & η στήλη του Γεράσιμου Σκλάβου, Παναθήναια της Συγχρόνου Γλυπτικής, 1965 INTERPLANETARY LIGHT - The 2 rotating sculptures & the column of Yerassimos Sklavos, Panathenaia of Contemporary Sculpture, 1965

Planet of Soul - Planete de l'Ame – Ο Πλανήτης της Ψυχής