Η ΑΝΟΨΗ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ - THE BOTTOM VIEW OF DELPHIC LIGHT


Αν και μεγάλο σε διαστάσεις, το Δελφικό Φως, είναι τόσο αρμονικό που δεν ταπεινώνει ούτε καθηλώνει τον Άνθρωπο, αλλά αντίθετα τον εξυψώνει! 

Όμως, αν παρ' όλα αυτά το πλησιάσεις με σεβασμό, απαλλαγείς από τον ανθρώπινο εγωισμό και «ταπεινωθείς» μπροστά του, σου αποκαλύπτεται μία κρυφή όψη του Έργου, μαγευτική και εξαιρετικά συμβολική...

Η μυστική αυτή όψη του Έργου, είναι η άνοψή του, που αποτυπώνει και συμβολίζει την Ιερή Φλόγα των Δελφών. (Βλέπε παρακάτω φωτογραφία)

Η σχέση του Γεράσιμου Σκλάβου με την φλόγα, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχοπνευματικό επίπεδο, ήταν άρρηκτη. 
Σε φυσικό επίπεδο, ο καλλιτέχνης μπόρεσε να δαμάσει και να λαξεύσει τα πιο σκληρά πετρώματα του πλανήτη μας, όπως τον ροζ πορφυρίτη Αιγύπτου, με την κατάλληλη χρήση φλόγας οξυγόνου-ακετυλενίου (C2O2) που ξεπερνούσε την θερμοκρασία των 3000 οC. Πρόκειται για την αρχική τηλεγλυπτική μέθοδο (γλυπτική με φλόγα), την οποία ο ίδιος εφηύρε το 1960 και κατοχύρωσε με το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας .

Η έννοια και η ιδέα της Φλόγας-Εστίας και η απεικόνισή της απασχόλησε τον Γεράσιμο Σκλάβο και πριν από την δημιουργία του Δελφικού Φωτός. Το 1962 κατασκεύασε από γρανίτη Labrador το έργο Bleu Flamme (μπλε φλόγα). Και προγενέστερα, τα παρακάτω μπρούτζινα έργα:



Η βιωματική σχέση του καλλιτέχνη με την Φλόγα-Εστία ολοκληρώθηκε στους Δελφούς. Εκεί λαμπάδιασε η Πνευματοψυχή του από την ιδέα του Ιερού Δελφικού Πυρός και την Φλόγα αυτή την μεταλαμπάδευσε για πάντα στο μνημειώδες Έργο του, το Δελφικό Φως.

Διαβάστε επίσης και τις πολύ σημαντικές σχετικές αναρτήσεις:
Η ΚΑΤΟΨΗ & Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ, 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΦΙΚΟ ΦΩΣ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ, 18  Σεπτεμβρίου 2018

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου: grekasdimitrios@yahoo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΦΙΚΟ ΦΩΣ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ

ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΦΩΣ - Τα 2 περιστρεφόμενα γλυπτά & η στήλη του Γεράσιμου Σκλάβου, Παναθήναια της Συγχρόνου Γλυπτικής, 1965 INTERPLANETARY LIGHT - The 2 rotating sculptures & the column of Yerassimos Sklavos, Panathenaia of Contemporary Sculpture, 1965

Planet of Soul - Planete de l'Ame – Ο Πλανήτης της Ψυχής